085 060 1515 
  • Start
  • Blog
  • Stoelendans by Jenny van Huisgeluk

Stoelendans by Jenny van Huisgeluk

Hoe mix & match je verschillende stoelen aan de eettafel?

Ok, ik kom er eerlijk voor uit; ik heb een stoelentic! Verschillende stoelen hebben bij mij de revue al gepasseerd. Ik vond ze bij de kringloop, op marktplaats of ik kocht ze nieuw. Lekker mixen en matchen met verschillende stoelen, om zo een speels effect te creëren aan je eettafel. Ik hou ervan!

Stoelendans

Maar ik was alleen nooit echt tevreden. Meestal zaten ze niet lekker, paste een stoel niet goed bij de tafel of was ik er gewoon gauw op uitgekeken. Het matchte gewoon niet zo lekker met mij en mijn stoelen.  Heel erg zonde en ook niet echt duurzaam. Wat ik wel graag wil zijn. Ook in mijn werk als interieurontwerper, probeer ik zoveel mogelijk een basis te creëren die tijdloos is en lang mee gaat. Aangevuld natuurlijk met wat meer trendy accessoires of een kleur op de muur. Dit zijn items die je wat makkelijker weer vervangt. Maar goed, mijn stoelenprobleem, daar moest iets aan gebeuren. Dus toen ik werd gevraagd door Vintagelab15 om een gastblog te schrijven, wist ik meteen waar ik het over wilde hebben. Hoe maak je nou een goeie mix en match van verschillende stoelen? Je wil natuurlijk wel dat het een samenhangend geheel wordt en geen allegaartje.

Mix & match tips

De mix & match trend bestaat natuurlijk al een tijdje en op Pinterest en Instagram zie je het heel veel. Maar hoe pas je deze stoelentrend nou toe in je eigen huis? Ik zal je een aantal tips geven en laat je zien hoe ik het heb gedaan.

  1. Combineer oud met nieuw

Kijk om te beginnen welke stoelen je al hebt. Zo hoef je niet alles nieuw te kopen en bespaar je geld wat je weer kan steken in mooie nieuwe stoelen. Misschien kun je een oud stoeltje een nieuw kleurtje geven? Of laat hem juist oud, als contrast met een aantal nieuwe stoelen. In mijn geval heb ik een kinderstoeltje die eerst mintgroen was, donkerrood geschilderd. Een kleur die in mijn huis vaker terugkomt. Daarnaast had ik al 2 verschillende witte kuipstoeltjes die nog prima waren.

Stiekem wist ik al heel goed met welke stoelen ik het wilde aanvullen; een paar mooie designklassiekers die heel lang bij mij blijven en die ik nooit weg doe. Alleen wat ik mooi vind, is ver boven mijn budget. Vandaar dat het er ook een beetje bij bleef. Gelukkig heeft Vintagelab15 betaalbare replica’s van mijn droomstoelen en maakte mijn hart meteen een sprongetje bij het zien van de Wishbonechair. Ook wel ‘wishlistchair!’ 

Die moest het worden. Blij als een kind was ik, toen de doos met daarin de stoel, werd bezorgd. In het echt net zo mooi als ik hoopte en hij zit heerlijk.

Vervolgens kwam er nog een beauty bij, de Bertoia draadstoel.

Deze stoel van gebogen draadstaal oogt lekker luchtig door de open structuur. Voor extra zitcomfort zit er een kussentje bij wat je kan bevestigen aan de stoel. Behalve in wit gepoedercoat staal, is ie ook verkrijgbaar in zwart, chroom en koper. Om het harde metaal qua uitstraling wat zachter te maken heb ik er een schapenvachtje in gelegd. Wat ik niet alleen mooi vind, maar door onze kat Jack gelijk al werd gebombardeerd tot nieuwe favo hangplek.

  1. Kies een kleurenpalet

Superleuk al die verschillende stoelen, maar om er een rustig beeld van te maken, kun je het beste voor een kleurenpalet kiezen, dat uit niet meer dan drie kleuren bestaat. Hoe meer kleur, hoe drukker. Ik heb gekozen voor een naturel palet met hout, wit en een accentkleur donkerrood.  

  1.  Speel met vorm en materiaal

Zorg ervoor dat er genoeg verschil zit in de vorm van de stoelen. Dit is heel belangrijk. Dus kies bijvoorbeeld voor een stoel met hoge rugleuning, een exemplaar met armleuningen, een gestoffeerde stoel, een metalen draadstoeltje, houten stoel of krukje. Ook leuk om te combineren met een eettafelbankje. Zo creëer je een spannende mix.

Bij mijn stoelenmix, zie je dat er genoeg contrast is tussen de verschillende stoelen; een stoel met armleuningen, een metalen stoel, een houten stoel met zitting van touw, geschilderd kinderstoeltje en 2 witte kuipstoeltjes. Deze laatste 2 lijken wel wat op elkaar. Daarom zet ik ze bij voorkeur niet naast elkaar, maar wat verder uit elkaar of bijvoorbeeld met een andere stoel ertussen.

Het is een match!

Ik vind mijn mix & match van stoelen heel geslaagd. Eindelijk rust aan de eettafel en het is echt een fijne plek geworden om te zitten. Ik sluit niet uit dat ik op den duur een wit kuipstoeltje ga vervangen voor iets anders. En ook een eettafelbank is nog een wens. Maar voor nu ben ik heel tevreden. En ach dat is dan ook weer het voordeel van een mix & match aan stoelen; je kan makkelijk een stoel vervangen als je eens wat anders wilt.

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om zelf aan de slag te gaan met jouw eigen mix & match aan stoelen!

Een stijlvolle groet,

Jenny
Interieurontwerper bij Huisgeluk
www.huisgeluk.nl

Klantenservice
085 060 1515
ma-vr: 09:00 - 17:00
Follow Us